Tajomná komnata - beseda

16.11.2012 15:53

 

Je piatok, 16. 11. 2012, deň pred výročím „Nežnej revolúcie“ a my sme sa dozvedeli ako skončil, vlastne ešte neskončil ... príbeh mladej narkomanky Katky v životopisnom dokumente,  ktorý sme začali sledovať v utorok. Pocity v každom z nás boli veľmi silné, jedni ju zavrhli, druhí si možno názor nevytvorili a mnohí – dúfam, že väčšina – si povedalo:“...tak toto nikdy...“  Všetci poznáme známu vetu „Nikdy nehovor nikdy“. O tom nám porozprávali mladí muži, ktorí si to tiež v súvislosti s drogami hovorili –skôr, ako tejto pliage nakoniec podľahli. Mali však šťastie, našli v sebe pevnú vôľu, alebo sa ocitli na pokraji smrti a odrazili sa z dna naspäť do života.

Pozvanie medzi mladých ľudí prijali dvaja členovia komunity Cenacolo, ktorí nám porozprávali svoje príbehy a cestu naspäť, ktorá je silne spätá s vierou a prácou, načúvaním jeden druhému a v ochote pomáhať. Dnes sú to vyrovnaní mladí ľudia, ktorí vedia, kde je ich miesto, ale prešli peklom, ublížili svojim najbližším, sklamali, ...vstali a čo je hlavné – žijú. Začiatok skoro konca bol v tom, že v rodine im nikto nevenoval pozornosť, nemali sa s kým porozprávať a preto hľadali pochopenie v partii, záškoláctvo, alkohol a aby zapadli, začali s drogami – pomaly, ale „rýchlosť“ sa zvyšovala.

Uniforma vzbudzuje vždy rešpekt a nadporučík Tibor Šandor, preventista PZ, si svojím fundovaným rozprávaním o trestno-právnej stránke užívania drog, o konkrétnych prípadoch aj z Oravy, o tom, že alkohol je spúšťač mnohého zla, ten rešpekt vzbudil, aj keby tú uniformu nemal. Je to človek, ktorý z praxe uvádzal prípady, ako sa mnohé akcie skončili a nemuseli sa, ako zbytočne vyhasli mladé ľudské životy, keby...

Ďalší príbeh bol takisto veľmi silný. Lukáš bol jedináčik, rodičmi milovaný, ale čosi zoskratovalo a on sa dostal do partie, kde začal s drogami a aby na ne získal peniaze, začal kradnúť, najskôr okrádal svojich blízkych, potom to boli rôzne obchody, pohostinstvá, herne ... až pri poslednom prepade potravín pri naháňačke začal zápasiť s človekom, ktorý ho dobehol a zbraňou, ktorú mal pri sebe postrelil sám seba. Po prebratí sa zistil, že je pripútaný, bál sa, čo bude ďalej a pokúsil sa o samovraždu. Po opätovnej záchrane jeho života skončil v Sučanoch a v Ilave – v nápravných zariadeniach. Dnes je na slobode, bol predčasne prepustený za vzorné správanie, stále je ešte v podmienke, ale chodí po celom Slovensku a rozpráva svoj príbeh. Pozor, nie ako návod dostať sa na zlé chodníčky, ale práve naopak, ako sa na ne nedostať. Lukáš, ktorý bol pred svojím uväznením neveriaci, je dnes veriaci človek a v každej chvíli hľadá oporu vo viere, ktorá mu dodáva silu napredovať.

Nič nie je také silné, ako autentické rozprávanie svojich zážitkov a to bolo to najdôležitejšie, čo chceli títo mladí ľudia odovzdať ako varovanie pre všetkých, ktorí ich počúvali. Na záver všetci, ktorí prišli odovzdať niečo zo svojej skúsenosti, odpovedali na otázky, ktoré im žiaci položili.

Čo dodať na záver? Veľa sily, mladí ľudia, aby ste na nastúpenej ceste vydržali a neodbočili z nej a ďakujeme, že ste sa s nami podelili o svoju „tajnú komnatu“.

  

krátke video  - https://youtu.be/Lsdj-c5R5w8