Problematika drog v úvahách deviatakov

28.11.2012 17:41

 

DROGY – veľmi častá téma, ktorá sa týka asi každého z nás. Nemôžeme pred  touto problematikou zatvárať oči, práve naopak, treba sa rozprávať a ukázať mladým ľuďom, že nám dospelým na nich záleží. Treba ich naučiť vážiť si život a vedieť sa správne rozhodnúť. A ako tento problém  s drogami vnímajú naši deviataci?

 

     Dospievanie je obdobie, kedy sa skúšajú nové veci, medzi ktoré patrí aj alkohol a drogy. Pri ich užívaní sa mladí cítia dobre, znižujú stres a majú pocit, že sú dospelejší. Často nemôžu odolať, keď ostatní niečo skúšajú a tiež chcú zapadnúť  do partie.  ... Mladí nevedia tráviť voľný čas a často sa len tak z nudy poflakujú,  skúšajú veci škodlivé ich zdraviu, dokonca ohrozujú svoj život. Pretože kto raz prepadne drogám, cesta „SP䍓 je veľmi, veľmi náročná.

      Táto téma je mimoriadne dôležitá. Mali by sme o nej stále diskutovať hlavne v rodine a v škole. Čo budúcnosť prinesie? ...či tieto diskusie prinesú ovocie v zmysle ľudí, majúcich pred drogami rešpekt? Každé dieťa sa s alkoholom a drogami skôr či neskôr stretne, otázkou je len to, či bude pripravené povedať „NIE“.   

                                                                                                                                    Denis Hricko

 

     Závislí ľudia drogu najskôr chápu ako pomocnú ruku pri úteku z reality, ktorá im spôsobuje šťastie. No opak je pravdou, potom do toho úplne spadne a pomôcť mu môžu len naozajstní kamaráti. Vtedy si jednotlivec uvedomí, že to ozajstné šťastie mu môžu dať len priatelia a nie drogy. Takže si musíme vážiť svoj život a nepodľahnúť drogám, pretože niekto raz povedal : ,,V nebi nie je miesto pre všetkých“. 

                                                                                                                                Annamária Štefanidesová

 

    Drog je v našom živote nespočetne veľa a väčšina z nás o tom ani nevie... Alebo nechce?   Na Slovensku je držanie a predávanie drog nelegálne – no zrejme iba v zákonoch. Vo veľkých mestách môžeme vidieť obrovské množstvo nadrogovaných ľudí...

     Z osobnej skúsenosti viem, ako aj bežný alkohol dokáže zmeniť človeka. Sny alkoholika sa zmenia na fľašu alkoholu, na prvé miesto v jeho živote sa pomaly, ale isto dobýja fľaša alkoholu...

   Chlapec z liečebného centra povedal: „Keď som mal pervitín, nebolo mi ľúto nikoho.“ A tak sa ťa pýtam: „ Chceš proti drogám bojovať? Alebo budeš väčšinou a nebudeš si ich všímať?“ To už nechám na tebe. Len, prosím , liečených ľudí neodsudzuj. Áno, začali s drogami, ale váž si ich za to, že sa im postavili tvárou v tvár!

                                                                                                                                      Laura Banovčanová

 

     Nie každý si toto vraví. A čo to vlastne drogy sú ?  Drogy sú veľmi, ale veľmi zlé veci. Možno si niekto povie: "Veď je to iba sranda." Ale práveže je to naopak. Na začiatku sa vám to tak zdá, ale keď sa to vymkne spod kontroly, to už taká veľká sranda nie je. Zamyslite sa. Naozaj to stojí za to, zničiť si život ?

                                                                                                                                         Lucia Kulašová

  

 

 

 

 

     Ľudia si možno neuvedomujú, ako škodia sebe samému.  Hovoria tomu: „Potrebujeme sa odreagovať." Niekedy stačí, aj keď si poviete, že naozaj nemáte čas na drogy a môžete s tým deň čo deň skončiť, pretože ako sa vraví: „Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť najskôr sám sebou" . Týmto by som vám len chcela povedať, že "niekedy sú to tie najmenšie rozhodnutia, ktoré môžu navždy zmeniť tvoj život."

                                                                                            Marika Môstková

 

   Väčšina ľudí  berie drogy, aby utiekli z reality kvôli osobným problémom , alebo chcú len zapadnúť do partie. V každom prípade sú drogy všade okolo nás a stali sa súčasťou našich životov. Možno si vravíme, že sa nás to netýka a každý, kto do nich padol, si môže za to sám ,ale tiež je to len človek , ktorý potrebuje lásku a hlavne podporu, aby sa mohol z drog dostať a začať svoj život „žiť“! Veď predsa každý robí chyby a my by sme im mali poskytnúť druhú šancu. V poslednej dobe je začatých veľa projektov, ktoré majú ľudí odlákať od pomyslenia na drogy. Je to taký paradox , že človeka láka najviac to ,čo je zakázané. Jeden známy človek raz povedal: „Sme zodpovední nielen za to ,čo robíme, ale aj za to ,čo nerobíme“. Pomôžme týmto ľuďom ,ktorí majú problémy s drogami a urobme svet krajší !

                                                                                                             Stanislav Bajo

 

     Drogy sú celosvetový problém. Pre závislých  ľudí je to  ťažkosť na celý život. Zvyšok života strávia na protidrogovom  alebo na rôznych liečeniach. Celé ruky majú dopichané od ihiel a sú schopní predať celý svoj majetok za pár dávok. Celý deň ležia omámení na posteli a nemôžu si užívať život. To je problém celého dnešného  sveta.  Čoraz viacej mladých ľudí začína s drogami.

                                                                                                                Michal Chrenek

 

     Niektorí sa iba frajerčia,  alebo to užívajú, aby im to dodalo odvahu. Podľa mňa je to hlúposť, lebo keď sa nadroguješ, nie si to ty. Veď aj Sokrates povedal: ,,  Kto chce hýbať svetom, musí pohnúť najskôr sám sebou.“ Lebo keď si raz dáš drogu, tak máš chuť si ju dávať stále, ale aby si prestal, musíš to chcieť najprv ty.

                                                                                                                    Mikuláš Kapjor

 

      Drogy sú všade okolo nás a užíva ich stále viac ľudí . Dôvodom môžu byť problémy  v rodine alebo v škole, môže to byť aj vplyv kamarátov alebo aj sklamanie v láske . Človeka trápi iba to, aby zohnal ďalšiu látku . Oplatí sa vôbec začať ?

                                                                                                                     Nikola Javorková

 

    Droga – cesta alebo priepasť, ktorá zabíja. Je to dar od boha smrti alebo Adamovo jablko ?...

      Droga, to je to posledné jablko, čo by som zjedol v mojom živote. Sú aj krajšie veci : rodina, zdravie, láska, priatelia. Ak máš priateľov, máš všetko. Droga ti zoberie všetko, čo máš. Jeden múdry človek raz povedal: „Niekedy sú to tie najmenšie rozhodnutia, ktoré môžu zmeniť tvoj život!“

                                                                                                                       Ondrej Zvara

 

    Myslím si, že  drogy alebo aj alkohol sú len stratou času, veď keď sa niekto zdroguje, tak si nič nepamätá. Veď za ten čas predsa mohol robiť niečo užitočnejšie. Možno sa práve vtedy cíti lepšie. Myslím si, že niektorí ľudia to robia len preto, aby sa ukázali pred kamarátmi.

                                                                                                                         Radovan Kurňavka

         Zo začiatku si myslíš, že droga je niečo ako úlet ,že lietaš, ale keď zas spadneš do reálu, tak to tak nie je. Mladí  si myslia, že je to úlet. Aj inteligentný človek, keď to skúsi, môže sa z neho stať troska !

        Postupom času budeš chcieť viac a viac a potom, kde na to zoberieš peniaze ? Čoraz viac si tej látky dáš, tak čoraz viac  upadáš do jamy nekonečna. Jeden známy spisovateľ povedal: „Život je boj dlhých prekážok, zostupov i pádov“. Vždy je tam to svetielko nádeje,  že ti niekto chce pomôcť a že ti podá ruku, či je to niekto z blízkych , kamarátov, učiteľov, známych. Vždy sa tej ruky chyť a začni bojovať !

                                                                                                                            Timotej Medvecký

 

     Žijeme v 21. storočí, vo svete plnom zhonu a nástrah. Zmeny, ku ktorým prišlo v spoločnosti za posledných 10 rokov, priniesli popri pozitívnych aj veľa nežiaducich vecí, ktoré sa týkajú všetkých nás. Patrí sem aj problematika drog a závislostí. Veľa rodičov sa dostatočne nestará o svoje deti. Sú príliš zaneprázdnení svojou prácou a nemajú na svoje deti veľa času. Nedostatok rodičovskej lásky u detí spôsobuje, že často majú pocit smútku, osamelosti a upadajú do depresií. Práve vtedy sa môžu dostať do zlej partie. Príde chvíľa, kedy kamarát ponúkne prvú cigaretu. Zo zvedavosti ju vyskúša. Neskôr to bude alkohol alebo droga...

                                                                                                                              Adriána Hurčíková

 

      Drogy nájdeš  všade, sú ľahko dostupné. Najťažšie je nespadnúť do tejto hrôzy. Keď ti ju budú  núkať a ty odmietneš, budú ťa mať za trápneho a vylúčia ťa z kolektívu. Časom budú oni tí, čo sa majú zle a potrebujú pomoc. Stojí to za chvíľkovú radosť? Oni si často neuvedomujú následky ich činov. Pobyt na liečení, väzenie, odvrhnutie rodinou, zrútené kamarátstva... 

     Jeden neznámy autor raz povedal: „ Neberte drogy, lebo drogy si zoberú vás.“ Myslím , že tento citát hovorí za všetko. Za následky chvíľkovej hlúposti.

                                                                                                                                Simona Hoľmová